You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

A mikulásvirág gondozásának titkai

A KERTEMbe megérkeztek az első mikulásvirágok. A klasszikus piros mellett kaphatóak fehér és sárga színűek is. Ebben a cikkben gondozásának titkait osztjuk meg Veled.

A mikulásvirág kiválasztásakor a lankadó, kókadozó levelű példányokat kerüld, mert nem biztos, hogy hosszú távon megmaradnak. Miután kiválasztottad a Neked leginkább tetsző mikulásvirágot és hazavitted, világos, huzatmentes helyet keress számára. Optimális hőmérséklet ahol jól érzi magát 16-20 °C között van. Száraz levegőjű lakásban párásításáról is gondoskodni kell. Földje legyen mindig enyhén nedves, de ne tocsogjon a vízben. Földje enyhén savanyú legyen, tápozása heti rendszerességgel ajánlott virágzáskor és amikor új hajtásokat hoz.

Mi a teendő elvirágzás után?

Ez nagyjából február második részében történik meg, amikor megválik színes felleveleitől. Ekkor vissza kell vágni hajtásait 18-20 cm-re, a főhajtást pedig az első oldalelágazásig. Növényed 1-2 hónap ’szabadságot vesz ki’ azaz pihen. Mérsékelt öntözése ilyenkor is ajánlott. Az újravirágoztatása sem lehetetlen, egy kis odafigyeléssel. Rövid nappalos növény, ami azt jelenti hogy október elején 12-14 órás sötétséget kell neki napi szinten biztosítanod. Legegyszerűbb módja ha veszel egy fekete kartondobozt és letakarod, reggel 9 óráig. 18 órától számítva már ki is jön az optimális idő. Ezt két hónapig naponta kell ismételned, aminek jutalma a december elején színeződő fellevelek megjelenése.

2021.11.11.

Vissza