You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Kiskerti fenyők

Sokan szeretnének fenyőt ültetni a kertbe, de visszatartja őket, hogy idővel a növény szó szerint a ’fejükre nő’, és több bosszúságot mint örömet okoz, több 10 méteres égimeszelő magasságával, nagy kiterjedésével. Az alábbi cikkben pár olyan örökzöldet ajánlunk figyelmedbe, amivel ezt a csapdát kikerülheted.

Kezdjük a párnás törpefenyővel - Pinus mugo Var Pumilio – ami már nevében is utal visszafogott termetére. 1-2 méter magas dísznövény, szélessége kb. a duplája, mindezt több évtized alatt éri el. Formája lapos félgömb, levelei sötétzöldek. Igényeit tekintve kevésbé kényes, napsütéses hely, jó vízáteresztő talaj, átlagos öntözés.

Klasszikus kúp formájú örökzöld a cukorsüvegfenyő, Picea glauca Conica. Szuper dús, tömött örökzöld aminek végleges magassága 2-2,5 méter. Évente pár centit növekszik. Lágy, középzöld levelei nem szúrnak. Igényei párásabb, félárnyékos hely, átlagos és rendszeres öntözés, savanyú talaj. Utóbbi időben ’mini’ karácsonyfaként is egyre kedveltebb.

Ha a kevésbé szabályos formákat kedveled akkor Neked tetsző lesz a törpe kolorádói jegenyefenyő latinul  Abies concolor Compacta. Max 1-1,5 méter magas lesz. Formáját tekintve kúphoz hasonló, de gyakran több törzset nevel. Lombja ezüstöskékben csillog, nem szúrós, megdörzsölve finom illatú.  Savanyú talaj, napsütéses hely, normál öntözés, és már teljesítetted is a három kívánságát a törpe kolorádói jegenyefenyőnek.

Végül, de nem utolsósorban aki gömb formájú örökzöldet szeretne annak javasoljuk a Thuja occidentalis Danicat. 0,5-0,8 méter körüli tömött, élénkzöld ’gombóc’ lesz belőle. Nyírnod nem szükséges, mert megőrzi formáját. Párás helyet, üde, savanyú talajt igényel. Napos és félárnyékos részre egyaránt ültetheted, várostűrése jó.

Ezeken kívül még számtalan mini örökzöld fajta létezik árudánkban, amik között válogathatsz kiskertedbe, teraszodra.

2021.10.31.

Vissza