You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Tiszafák kezdő kertészkedőknek is

Az örökzöldekből egy olyan csoportot szeretnénk bemutatni, amik kis túlzással mindenféle körülményt elviselnek és még a gondozási hibák egy részét is tolerálják. Ezek a tiszafák. Közülük is a két legnépszerűbb nőivarú Hicksii és a porzós Hillii változatra térünk ki részletesen cikkünkben.

Lányoké az elsőbbség, így a Hicksii fajtával kezdjük az ismertetést. 5-6 méterre növő kezdetben oszlopos, majd idővel kissé lazább habitusú örökzöld. Fényes tűlevelei sötétzöldek, ősszel érő jellegzetes termései élénkpirosak. Elsőosztályú nyírott, vagy nyíratlan sövénynövény, de szoliternek is ültetheted.

Hillii változat szintén 5 méter körüli lesz. Szélesebb oszlopos formája miatt szintén jó sövénynövény, de szoliterként is beválik. Fényes tűlevelei sötétzöldek, de a Hicksii-vel ellentétben termést nem hoz.

Ami közös bennük, hogy gondozásuk nem fog sok fejtörést okozni. Napsütéses és félárnyékos helyen egyaránt jól érzik magukat. Talajban nem válogatnak, a szélsőséges termőhelyektől eltekintve bárhol életben maradnak. Télállóságuk jó, és az örökzöldek között egyértelműen a szárazságtűrőbb fajták közé tartoznak, de nem szárazságtűrők.

Az utolsó mondatunkhoz kapcsolódva általánosságban szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy a mostani aszályos és forró nyári időszakban fokozottan ügyelj a növényeid megfelelő öntözésére, kivéve amik bírják a szárazságot.

2021.07.10.

Vissza